Skip to main content
Terug

Erkenning aanvragen

Zorgorganisaties en opleidingsinstituten moeten door het CZO worden erkend om CZO-zorgopleidingen aan te mogen bieden. Het aanvragen van een CZO-erkenning is een proces dat om grote zorgvuldigheid vraagt.

Lees eerst goed de website-informatie over toezicht, de overgangsfase, het normenkader en de kwaliteitsdomeinen. Zo weet u wat er van uw organisatie wordt gevraagd en aan welke eisen uw organisatie moet voldoen. Een goede voorbereiding vergroot de kwaliteit van de erkenningsaanvraag en verkort daarmee de doorlooptijd van de beoordeling.  

Erkenning aanvragen

Het proces van erkennen bestaat uit het indienen van een erkenningsaanvraag, een bureaubeoordeling daarvan door de CZO-adviseurs en auditoren en - indien van toepassing - een audit.  

Een erkenningsaanvraag wordt via ‘mijnczo’ opgestart door de contactpersoon erkenning & audits (CEA) van een organisatie. Aan een erkenningsaanvraag kunnen kosten zijn verbonden.  

NB Lees voor u de erkenningsaanvraag gaat doen de handreiking erkenningsaanvraag, hierin kunnen organisaties lezen wat zij bij het toezicht van het CZO kunnen verwachten en wat het CZO van de organisaties verwacht bij het proces van voorwaardelijk (her)-erkennen.

Een belangrijk onderdeel van de erkenningsaanvraag is een zelfevaluatie. Door een zelfevaluatie reflecteert de organisatie op de ontwikkeling en verbeterpunten van het eigen integraal kwaliteitszorgsysteem. Een integraal kwaliteitszorgsysteem is gebaseerd op de vier CZO-kwaliteitsdomeinen en onderliggende standaarden. 

De CEA kan dit stappenplan gebruiken om de erkenningsaanvraag in ‘mijnczo’ in te vullen.