Skip to main content
Terug naar overzicht
Nieuws

Een duidelijke stip op de horizon voor vernieuwd toezicht

Onder paraplu’s en in regenjassen spoedde een select gezelschap zich op 5 oktober in het einde van de middag naar het Bartholomeus Gasthuis in hartje Utrecht. In de Regentenzaal stond de koffie klaar en trapte Joyce Deggens, CZO-directeur-bestuurder, de expertmeeting ‘Dilemma’s vernieuwde kaders voor toezicht CZO’ af. Begin van de avond waren de contouren van het vernieuwde toezicht duidelijk. De eerste stap naar een nieuwe werkwijze en bijbehorende instrumenten was gezet.

Het zal niemand ontgaan zijn dat het CZO aan het begin van een transitie staat. Aan de kerndiensten van het CZO gaat niet veel veranderen, de medewerkers zullen blijven werken aan kaderstelling, toezicht houden, diplomeren, certificeren en advies en informatie verstrekken. Echter, veranderingen in zorgvraag en -aanbod, een verzuild opleidingssysteem dat onvoldoende inspeelt op loopbaanperspectieven van de professional, al langer bestaande ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, met daar bovenop de gevolgen van een pandemie, brachten het opleidingenveld flink in beweging. De manier van opleiden verandert steeds meer, de zorg is bezig met de implementatie hiervan en dat gaat niet overal even snel en makkelijk. De ontwikkeling van een nieuw kader van toezicht is nodig vanwege de invoering van de Entrustable Professional Activities (EPA), de wens van het CZO om mee te bewegen met maatschappelijke ontwikkelingen rond toezicht en de aan het nieuwe opleidingsstelsel gekoppelde strategische doelen.

Handhavende minimale kaders of systeemtoezicht

Een panel bestaande uit Marjolein Schouten, zelfstandig opleidingskundige en voormalig leerhuismanager, Fedde Scheele, hoogleraar innovatie en educatie, van huis uit gynaecoloog, Arnout Uitewaal, adviseur registers en secretaris CSV bij V&VN, Henri Ponds, adviseur Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie en Wilma Jackson, leerhuismanager Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis leverde onder leiding van Sabine Terheggen, CZO-beleidsadviseur, interactief, gezamenlijk de bouwstenen aan voor het nieuwe kader. Het dilemma ‘Handhavende minimale kaders of systeemtoezicht’ was leidend en werd aan het begin van de avond in een Pressure Cooker Session zover mogelijk tot oplossing gebracht.

De stip op de horizon staat er

De discussie van de middag leidde onder hoge druk tot contouren van het nieuwe kader:

  • Na een overgangsfase met een mengvorm van toezicht is systeemtoezicht, waarbij in het toezicht gebruik wordt gemaakt van de eigen activiteiten van de onder toezicht staande die gericht zijn op het systematisch vergroten van de eigen kwaliteit en regelnaleving, het einddoel.
  • Niveauverschillen tijdens de overgangsfase tussen organisaties horen erbij en moeten we accepteren.
  • Tijdens de overgangsfase hanteert het CZO een mengvorm van toezicht: systeemtoezicht en toezicht op opleidingen met EPA’s als bouwstenen.
  • Het ontwikkelingsgericht en stimulerend systeemtoezicht  hanteert minimale eisen en biedt ruimte voor ontwikkeling en innovatie.
  • Voorlopig bureautoetsing voor elke opleiding: zelfevaluatie op minimale eisen m.b.t. het systeemtoezicht en op opleidingsniveau met de EPA’s als bouwstenen.

Aan het eind van de avond concludeerde Joyce Deggens dat er een duidelijke stip op de horizon is gezet; het CZO weet welke kant zij op moet bewegen, de bouwstenen voor het kader voor toezicht zijn aangeleverd. De daadwerkelijke bouw ervan kan beginnen. Nu is de werkgroep weer aan zet met het opzetten van een werkwijze en de ontwikkeling van instrumenten. Toen de deelnemers aan de expertmeeting de deur van het Bartholomeus Gasthuis achter zich dicht trokken was het buiten bijna droog.