NLQF ingeschaalde CZO-opleidingen

 

De volgende CZO-opleidingen hebben een NLQF-inschaling. Het CZO vermeldt bij opleidingen waar dit van toepassing is, het NLQF-niveau op het diploma, vanaf de datum dat de opleiding een NLQF-inschaling heeft. Klik op de betreffende opleiding om te bekijken per wanneer de NLQF-inschaling is ingegaan.

NLQF-inschaling

Opleiding tot NLQF-niveau Ingangsdatum
Ambulanceverpleegkundige niveau 6
 
30-11-2017
 

Anesthesiemedewerker
Hbo-vt anesthesiemedewerker

niveau 6 22-11-2016
Operatieassistent
Hbo-vt operatieassistent
niveau 6 19-11-2014
Dialyseverpleegkundige niveau 6 16-09-2015
Cardiaccareverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Intensivecareverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Mediumcareverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Recoveryverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Spoedeisendehulpverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Radiodiagnostisch laborant niveau 6 06-03-2018
Radiotherapeutisch laborant niveau 6 06-03-2018
Klinisch perfusionist niveau 7 11-10-2018


CZO-opleidingen en NLQF-waardering
NLQF stelt de niveaus vast aan de hand van beschrijvingen van wat iemand weet en kan, na voltooiing van het leerproces. Een beschrijving van het NLQF-niveau is te vinden op de website van het NLQF: https://www.nlqf.nl/nlqf-niveaus

Over NLQF-niveau 6 en 7
NLQF-niveau 6 betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding. Er wordt echter geen hbo-bachelordiploma behaald, omdat de CZO-opleiding niet het brede hbo-bachelor niveau afdekt.
Wordt er voor een vervolgopleiding een hbo-bachelordiploma gevraagd, dan is het vaak nodig om eerst een verkorte hbo-opleiding te volgen. Soms is het mogelijk om middels een assessment toegelaten te worden tot een vervolgopleiding; voor de toelatingseisen en voorwaarden verwijzen wij u door naar de opleidingsinstituten. 

Een NLQF-niveau 7 inschaling betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een masteropleiding. Er wordt echter geen masterdiploma afgegeven.
 

Meer informatie over NLQF en de betekenis van de kwalificatie kunt u vinden op www.nlqf.nl of bekijk de NLQF-animatie.

Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen over NLQF

NLQF

 • Ik heb een diploma behaald van een specialistische vervolgopleiding die is ingeschaald op NLQF niveau 6. Ik heb echter geen Bachelordiploma. Kan ik met het NLQF-diploma worden toegelaten tot een Master aan de universiteit?
  Aan het NLQF zijn geen instroomrechten verbonden. De universiteit bepaalt zelf, op basis van bestaande wet- en regelgeving, of u toelaatbaar bent. U kunt derhalve het beste contact opnemen met de universiteit waar u de Master zou willen volgen. 
 • Ik heb mijn diploma behaald voordat de NLQF-inschaling van toepassing was. Kan ik de NLQF- waardering nog met terugwerkende kracht aanvragen?
  Nee dit is helaas niet mogelijk. Een NLQF-inschaling heeft een ingangsdatum. Het is het CZO niet toegestaan het NLQF-niveau op eerder behaalde diploma’s te vermelden.
  Dat betekent dat alleen op diploma’s van de ingeschaalde kwalificatie die worden uitgegeven ná de datum van inschaling, het betreffende NLQF-niveau mag worden vermeld. 
 • Is mijn diploma met NLQF-niveau 6 inschaling nu een hbo-diploma geworden?
  Nee, NLQF-niveau 6 betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding. Er wordt echter geen bachelordiploma behaald.

  Meer informatie over NLQF en CZO-opleidingen