NLQF ingeschaalde CZO-opleidingen

 

De volgende CZO-opleidingen hebben een NLQF-inschaling. Het CZO vermeldt bij opleidingen waar dit van toepassing is, het NLQF-niveau op het diploma, vanaf de datum dat de opleiding een NLQF-inschaling heeft. Klik op de betreffende opleiding om te bekijken per wanneer de NLQF-inschaling is ingegaan.

Opleiding tot NLQF-niveau Ingangsdatum
Ambulanceverpleegkundige niveau 6
 
30-11-2017
 
Anesthesiemedewerker (hbo-vt) niveau 6 22-11-2016
Operatieassistent (hbo-vt) niveau 6 19-11-2014
Dialyseverpleegkundige niveau 6 16-09-2015
Cardiaccareverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Intensivecareverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Mediumcareverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Recoveryverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Spoedeisendehulpverpleegkundige niveau 6 30-11-2017
Radiodiagnostisch laborant niveau 6 06-03-2018
Radiotherapeutisch laborant niveau 6 06-03-2018
Klinisch perfusionist niveau 7 11-10-2018
CZO-opleidingen en NLQF-waardering
NLQF stelt de niveaus vast aan de hand van beschrijvingen van wat iemand weet en kan, na voltooiing van het leerproces.

Over NLQF-niveau 6 inschaling
NLQF-niveau 6 betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding. Er wordt echter geen hbo-bachelordiploma behaald, omdat de CZO-opleiding niet het brede hbo-bachelor niveau afdekt.
Wordt er voor een vervolgopleiding een hbo-bachelordiploma gevraagd, dan is het vaak nodig om eerst een verkorte hbo-opleiding te volgen. Soms is het mogelijk om middels een assessment toegelaten te worden tot een vervolgopleiding; voor de toelatingseisen en voorwaarden verwijzen wij u door naar de opleidingsinstituten. 

Over NLQF-niveau 7 inschaling
Een NLQF-niveau 7 inschaling betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een masteropleiding. Er wordt echter geen masterdiploma afgegeven.
Het NLQF geeft u zicht op het niveau van de reeds afgeronde kwalificaties. Het laat zien wat het diploma/getuigschrift waard is en maakt hierdoor een gerichte keuze voor een vervolgopleiding of loopbaanstappen gemakkelijker.

Meer informatie over NLQF en de betekenis van de kwalificatie kunt u vinden op www.nlqf.nl of bekijk de NLQF-animatie.

Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen over NLQF

NLQF

 • Ik heb een diploma behaald van een specialistische vervolgopleiding die is ingeschaald op NLQF niveau 6. Ik heb echter geen Bachelordiploma. Kan ik met het NLQF-diploma worden toegelaten tot een Master aan de universiteit?
  Aan het NLQF zijn geen instroomrechten verbonden. De universiteit bepaalt zelf, op basis van bestaande wet- en regelgeving, of u toelaatbaar bent. U kunt derhalve het beste contact opnemen met de universiteit waar u de Master zou willen volgen. 
 • Ik heb mijn diploma behaald voordat de NLQF-inschaling van toepassing was. Kan ik de NLQF- waardering nog met terugwerkende kracht aanvragen?
  Nee dit is helaas niet mogelijk. Een NLQF-inschaling heeft een ingangsdatum. Het is het CZO niet toegestaan het NLQF-niveau op eerder behaalde diploma’s te vermelden.
  Dat betekent dat alleen op diploma’s van de ingeschaalde kwalificatie die worden uitgegeven ná de datum van inschaling, het betreffende NLQF-niveau mag worden vermeld. 
 • Is mijn diploma met NLQF-niveau 6 inschaling nu een hbo-diploma geworden?
  Nee, NLQF-niveau 6 betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding. Er wordt echter geen bachelordiploma behaald.

  Meer informatie over NLQF en CZO-opleidingen