Skip to main content
Terug

Vrijstellingen

Studenten kunnen vrijstellingen krijgen voor onderdelen van de CZO-opleiding als ze de nodige competenties al hebben ontwikkeld. De zorgorganisatie en het opleidingsinstituut bepalen of een student recht heeft op een vrijstelling. Lees hier waarvoor een student een vrijstelling kan krijgen en hoe de student een vrijstelling aanvraagt.

Wat is een vrijstelling? 

Een vrijstelling betekent dat een student bepaalde onderdelen van een CZO-opleiding niet hoeft te volgen, omdat die deze competenties al heeft ontwikkeld tijdens eerdere opleidingen en werkervaring.  

Vrijstellingencheck vóór registratie CZO-opleiding 

Een vrijstelling zorgt voor een opleiding op maat en meer flexibiliteit. Daarom is het belangrijk om vóór de registratie voor een CZO-opleiding, te controleren of een student recht heeft op een vrijstelling. Zo hebben de student, de opleidingsorganisaties en het CZO, inzicht in het leertraject en wat een student nog moet doen voor het diploma. Ook waarborgt het de kwaliteit van de opleiding door alleen relevante vrijstellingen toe te kennen.  

Waarvoor kan een student een vrijstelling krijgen? 

Een EPA binnen een kernleerroute 

Een student kan een vrijstelling krijgen voor één of meerdere EPA’s binnen een kernleerroute. Maar alleen als de zorgorganisatie en het opleidingsinstituut dit goedkeuren. Dat hangt af van eerder behaalde diploma’s, certificaten en relevante werkervaring. Samen moeten die laten zien dat de student de nodige competenties heeft. 

Leeractiviteiten (onderdelen van EPA of EOL)  
 
Binnen het theoretisch onderwijs: Het opleidingsinstituut kan vrijstelling geven voor leeractiviteiten binnen het theoretisch onderwijs, op basis van aantoonbare positieve evaluaties of beoordelingen uit eerder genoten theoretisch onderwijs.  

Binnen het praktijkonderwijs: De zorgorganisatie kan vrijstelling geven voor leeractiviteiten binnen het praktijkonderwijs, op basis van behaalde certificaten én aantoonbare werkervaring. De vrijstelling houdt in dat een student minder leeractiviteiten hoeft te volgen of op een hoger supervisieniveau kan starten. Zo kan de student sneller een EPA of EOL afronden.  

Let op: deze vrijstelling wordt niet geregistreerd in ‘mijnczo’ maar neemt de student op in het portfolio. 

Bekwaam verklaarde EPA’s 
 
Voor al bekwaam verklaarde EPA’s hoeft de student geen vrijstelling aan te vragen. De student krijgt de vrijstelling automatisch wanneer die zich registreert voor een CZO-opleiding.  

Let op: Het vrijstellingenbeleid wat op deze pagina beschreven is, is gericht op EPA-gericht opleiden. Voor een opleiding ‘oude stijl’, zonder entrustable professional activities (EPA’s), blijft het EVC-beleid van kracht. Dit betekent dat een zorgorganisatie, in afstemming met het opleidingsinstituut, een student op basis van eerder verworven competenties vrijstelling kan verlenen voor onderdelen van de opleiding.

Waarvoor kan een student géén vrijstelling krijgen 

EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL) 

Volledige vrijstelling van EOL is niet mogelijk. Deze leeractiviteiten zijn specifiek afgestemd op de context en deskundigheid van de kernleerroute én de persoonlijke leerdoelen van de student. 

Alle entrustable professional activities (EPA’s) binnen een kernleerroute 

Vrijstelling voor álle EPA’s binnen een kernleerroute is niet mogelijk, omdat de student anders niet genoeg opleidingsinspanning heeft geleverd voor een CZO-diploma of -certificaat. 

Hoe vraagt een student een vrijstelling aan? 

1. Overleg tussen student, zorgorganisatie en opleidingsinstituut 
De student bespreekt met beide organisaties of die recht heeft op een vrijstelling.  
2. Beoordeling door zorgorganisatie en opleidingsinstituut 
Beide organisaties beoordelen of de student recht heeft op een vrijstelling.  
3. Goedkeuring van vrijstelling 
Keuren de zorgorganisatie en het opleidingsinstituut de vrijstelling goed? Dan krijgt de student een bewijs voor in het portfolio.  
4. De student geeft de vrijstellingen door aan het CZO 
De student geeft de vrijstelling(en) door bij de registratie voor een CZO-opleiding
5. Check door het CZO 
Het CZO controleert of de zorgorganisatie en het opleidingsinstituut akkoord zijn. Gaat het om veel vrijstellingen voor één opleiding? Dan kan het CZO extra informatie opvragen bij de zorgorganisatie.  
6. De student bewaart het bewijs in het portfolio 
Zo kan het CZO dit controleren als dat nodig is. 

Vrijstellingenprocedure zorgorganisatie en opleidingsinstituut 

De zorgorganisatie beslist over vrijstellingen voor praktijkonderwijs en het opleidingsinstituut voor theoretisch onderwijs. Maar voor een vrijstelling stemmen ze praktijk en theorie op elkaar af, zodat de student een duidelijk beeld krijgt wat de vrijstelling betekent voor het individueel leertraject. Voor de afstemming en beoordeling van een vrijstelling, gebruiken beide organisaties hun vrijstellingenprocedures. Deze zijn gebaseerd op het kaderbesluit CZO. 

Vragen of hulp nodig 

Heeft u nog vragen? Of heeft u hulp nodig bij uw procedure voor vrijstellingen? Neem dan gerust contact met ons op via servicebureau@czo.nl. We helpen u graag verder.