Skip to main content
Terug naar overzicht
Nieuws

BAZ instroom voor OA AM MIC

Correctie op instroomeisen BAZ

Er is een correctie op de instroomeisen voor de Basis Acute Zorg (BAZ). Abusievelijk heeft het CZO in de opleidingseisen van de BAZ opgenomen dat deze set van vier (functie-overstijgende) EPA’s ook toegankelijk zou zijn voor niet-verpleegkundigen zoals operatieassistenten (OA), anesthesiemedewerkers (AM) en medisch hulpverleners (BMH). Dit is niet het geval. Op basis hiervan hebben we de instroomeisen bijgesteld. Daadwerkelijke inschrijvingen van studenten met deze vooropleidingen voor de BAZ hebben nog niet plaatsgevonden.  

De EPA’s voor de BAZ zijn geschreven en gevalideerd als eerste EPA’s voor diverse verpleegkundige vervolgopleidingen in de acute zorg. De EPA’s gaan uit van een vooropleiding als verpleegkundige en hebben dan ook een BIG-registratie als verpleegkundige als voorwaardelijkheid.  

BAZ-vergelijking AM, OA en MIC  
Omdat de inhoud van de BAZ ook benut zou kunnen worden door medisch ondersteunende professionals met andere vooropleidingen dan een verpleegkundige, is CZO Flex Level gestart met een vergelijking van de opleiding AM met de BAZ-EPA’s. Dit wordt gedaan door een werkgroep van praktijk/theorieopleiders en vertegenwoordigers van beroepsverenigingen. Deze vergelijking gebeurt hierna ook voor de opleidingen OA en medewerker interventiecardiologie (MIC). Voor iedere opleiding moet een afzonderlijke vergelijking worden gedaan. De vergelijking tussen de BAZ (uitgaande van de initiële opleiding tot verpleegkundige) en AM is naar verwachting eind juli klaar. Die eerste analyse zal leiden tot inzichten die ook toepasbaar zullen zijn voor de andere opleidingen.