

Een instelling, beroepsvereniging of branchevereniging kan contact opnemen met de directeur van het CZO ten behoeve van een oriënterend gesprek. Om als nieuwe opleiding toegelaten te worden tot het CZO moet aan een aantal criteria worden voldaan. Indien is vastgesteld dat aan de criteria wordt voldaan, wordt een opleidingscommissie in oprichting ingesteld. Deze opleidingscommissie zal de landelijke CZO eisen ontwikkelen. Zodra de eisen zijn ontwikkeld volgt publicatie op de website en kunnen er erkenningsaanvragen worden ingediend. Hier vindt u meer informatie.
De beschikbaarheidbijdrage vloeit voort uit de subsidieregeling Fonds Ziekenhuis Opleidingen die in 2010 van kracht is geworden. Deze subsidieregeling had als doel om het opleiden te stimuleren daar waar er sprake was van marktfalen of marktverstoring. Het ministerie heeft een aantal opleidingen aangewezen die voor subsidie in aanmerking komen, mits deze ook aan de eisen van het CZO voldoen. Aan de zorginstelling die opleidt, wordt voor meerjarige (> 2 jaar) opleidingen instroomsubsidie en diplomasubidie uitgekeerd. Voor opleidingen die korter dan 2 jaar duren wordt diplomasubisie uitgekeerd.
De subsidieregeling is per 1 januari 2014 vervallen en vervangen door de beschikbaarheidbijdrage. De hoogte van de beschikbaarheidbijdrage wordt jaarlijks per instelling bepaald door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de hand van de aantallen instromers en gediplomeerden die in het CZO registratiesysteem zijn opgenomen. Het ministerie heeft de Nederlandse Zorgautoriteit aangewezen als verantwoordelijke voor de toekenning van de beschikbaarheidbijdrage.
Om in aanmerking te komen voor een CZO erkenning moet de opleiding voldoen aan een set van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. De criteria zijn vastgelegd in het Reglement Erkenning Opleidingen en de opleidingseisen van de opleiding. Kijk op de pagina opleidingen voor meer informatie.
Dit betekent dat de opleidingscommissie de directeur-bestuurder adviseert de erkenning af te geven. De besluitvorming ligt dus formeel bij de directeur-bestuurder.
Indien er sprake is van een wijziging in de opleiding die consequenties kan hebben voor het kunnen beheersen van het deskundigheidsgebied en/of het behalen van de eindtermen dient u deze wijziging te verantwoorden bij de secretaris van de opleidingscommissie. De secretaris beoordeelt, al dan niet in overleg met de opleidingscommissie, of deze wijziging mogelijke consequenties heeft voor de erkenning en of u als instelling de wijziging inhoudelijk moet verantwoorden om de erkenning te behouden.
Bij wijzigingen die consequenties hebben voor het behalen van de eindtermen kunt u o.a. denken aan curriculumwijzigingen, wijzigingen in de leerroute of het patiënten- en/of begeleidingsaanbod op de praktijkleerplaats. Lees er meer over in ons Reglement Erkenning Opleidingen CZO.
Voor een concrete beantwoording van deze vraag adviseren wij u contact op te nemen met de secretaris van de betreffende opleidingscommissie.
Een erkenning kan op twee manieren worden aangevraagd. Als onderdeel van een geplande audit of als een afzonderlijke erkenningsaanvraag. Deze laatste kunt u gebruiken indien uw opleiding niet erkend is en er niet binnen een half jaar een audit plaatsvindt voor de opleiding. Een erkenning kunt u digitaal aanvragen. Een instructie hiervoor vindt u hier: https://www.czo.nl/instructie-aanvragen-losse-erkenning-en-rollen
Als de opleiding onderdeel is van een audit wordt tien weken na de audit een besluit genomen door de directeur-bestuurder. Als er een afzonderlijke (losse) erkenningsaanvraag is ingediend, is het afhankelijk van een aantal factoren zoals de volledigheid van de erkenningsaanvraag, het eerste moment waarop de opleidingscommissie samenkomt nadat de aanvraag is binnengekomen, de hoeveelheid erkenningsaanvragen die in behandeling zijn bij de betreffende opleidingscommissie en de meetbare kwaliteit van de opleiding waarvoor de erkenningsaanvraag is ingediend.
Het CZO streeft ernaar binnen een half jaar na indiening de aanvraag volledig te hebben beoordeeld. Voor een concrete beantwoording van deze vraag adviseren wij u contact op te nemen met de secretaris van de betreffende opleidingscommissie.
Maak een account aan bij Mijn CZO. Pas wanneer je account actief is, kun je je aanmelden voor een opleiding. Wanneer je je aangemeld hebt voor een opleiding moeten je zorginstelling en opleidingsinstituut akkoord geven op je aanmelding. Pas dan ben je succesvol aangemeld. Je krijgt hiervan een bevestiging via e-mail.
Hiervoor hebben wij ook een instructie geschreven. Klik hier om deze instructie te lezen.
Vrijstellingen moeten aangevraagd worden bij de theorie- en/of praktijkaanbieder. Vrijstellingen dienen bij de digitale aanmelding van de student doorgegeven te worden aan het CZO. Dit gebeurt door de instelling en/of het opleidingsinstituut.
Voor het aanmelden van een opleiding klik je op de link 'Aanmelden voor een opleiding'. Voor het aanvragen van een diploma of het wijzigen van de zorginstelling of opleidingsinstituut ga je naar Mijn CZO, dat staat bovenin het scherm. Wanneer je hierop klikt zie je je opleidingen. Hier kun je de genoemde acties uitvoeren.
Staan de vrijstellingen niet bij je aanmelding? Neem voor praktijkvrijstellingen contact op met de contactpersoon van je zorginstelling en theorievrijstellingen met de contactpersoon van het opleidingsinstituut. Let op: tot een maand na je de startdatum van je opleiding (mits de aanmelding later binnenkomt dan de startdatum) kunnen vrijstellingen ingevoerd worden door de zorginstelling en opleidingsinstituut. Daarna kunnen vrijstellingen niet meer worden ingevoerd.
Een aantal zaken kun je zelf aanpassen. Deze zijn in je mail aangemerkt als 'Zelf aan te passen'. Log hiervoor in bij www.czo.nl en ga naar Mijn CZO. Een aantal zaken kun je niet zelf aanpassen omdat ze zijn ingevuld door de zorginstelling of het opleidingsinstituut, zoals startdatum, verwachte einddatum of uren dienstverband. Staan hier zaken in die niet goed zijn? Neem dan contact op met de contactpersoon van je zorginstelling of opleider. Zij kunnen eventuele correcties doorgeven door ze te mailen naar studentenregistratie@czo.nl. Let op: wijzigingen moeten een maand na de inschrijfdatum binnen zijn, anders worden ze niet meer meegenomen.
Je aanmelding moet geaccordeerd worden door de zorginstelling en het opleidingsinstituut. Zij moeten ook een aantal gegevens invullen bij de aanmelding.
Wil je weten of je inschrijving geaccordeerd is, log dan in en ga naar 'Mijn CZO'. Je kunt onder de opleidingsgegevens zien of en wie je aanmelding heeft geaccordeerd. Staan er geen gegevens? Dan heeft nog niemand akkoord gegeven, neem dan contact op met de contactpersoon van de zorginstelling en/of het opleidingsinstituut waar je je opleiding volgt.
Voor een aantal opleidingen liggen de instroomeisen vast. Om te kijken of je voor ontheffing in aanmerking komt vind je hier de procedure.
Er is nog een openstaande registratie voor een opleiding gevonden. Deze kan alleen afgesloten worden door een zorginstelling (uw werkgever). Neem contact op met de contactpersoon van de zorginstelling of het opleidingsinstituut zodat zij uw registratie kunnen afronden of beëindigen. Wanneer de registratie is afgerond of beëindigd, kun je je opnieuw inschrijven voor een nieuwe opleiding.
In ons systeem wordt automatisch gezocht naar een inschrijving. Je kunt echter ook handmatig zoeken op de website van het BIG register.
Wellicht is de zorginstelling of het opleidingsinstituut bezig met een erkenning te ontvangen voor deze opleiding. Vraag dit na bij de zorginstelling of het opleidingsinstituut. Mocht de erkenning in orde zijn volgens deze partijen, neem dan contact op met studentenregistratie@czo.nl of 030 - 307 20 30.
Omdat het CZO diploma eenmalig wordt uitgegeven gebruiken wij de geboortenaam van studenten om te vermelden op het diploma. Zo kan een diploma altijd geldig blijven.
Nee, dat kan het CZO niet. Op onze website vindt u de ziekenhuizen die voor diverse opleidingen zijn erkend. U kunt zelf bij een ziekenhuis van uw keuze informeren of een opleidingsplaats beschikbaar is.
Indien je niet alleen met je geboortenaam geregistreerd staat bij het BIG register neem dan contact op met de studentenregistratie via studentenregistratie@czo.nl of bel met 030 307 20 30.
Dit BIG registratienummer wordt na het invoeren extern gecontroleerd bij het BIG register. Hierbij wordt ook rekening gehouden met je geboortedatum. Controleer of je je geboortedatum goed ingevuld hebt, daar houdt het BIG register rekening mee. Blijft het probleem zich voordoen? Stuur een mailtje naar studentenregistratie@czo.nl of bel met 030 - 307 20 30.
Als je bent ingeschreven bij het CZO en de instelling waar je wordt opgeleid, erkend is op het moment van diplomeren, dan kun je een CZO-diploma aanvragen. Het CZO-diploma heeft een civiel effect. Dit betekent dat de opleiding die je hebt gevolgd voldoet aan de landelijk gestelde eisen voor de opleiding. Dit heeft voordelen indien je in de toekomst van baan c.q. werkgever wilt wisselen.
Inschrijving is alleen mogelijk als de zorginstelling, waar je het praktijkgedeelte van de opleiding volgt, en met het opleidingsinstituut, waar je het theorie gedeelte volgt, is erkend voor de opleiding die je gaat volgen. Of indien er een erkenningsaanvraag voor de desbetreffende opleiding in behandeling is bij het CZO.
Op het moment dat je gaat starten of gestart bent met de opleiding kunt je je inschrijven. Inschrijving is mogelijk tot zes weken na de start van de opleiding.
Je persoonlijke en opleidinggegevens worden geregistreerd in het CZO studentenregistratiesysteem. Met deze gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet aan derden verstrekt. Je persoonlijke gegevens gebruikt het CZO om de juiste gegevens op het CZO-diploma te vermelden. Jouw opleidingsgegevens worden gebruikt voor managementdoeleinden. Wel wordt jaarlijks melding gemaakt van de aantallen studenten per instelling aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit gebeurt op basis van aantallen instromers en gediplomeerden dus zonder dat je persoonlijke gegevens aan derden worden verstrekt. Op basis van deze aantallen ontvangt de zorginstelling afhankelijk van de opleiding een beschikbaarheidbijdrage voor de opleidingsinspanning die zij heeft geleverd.
Een CZO-diploma is alleen geldig wanneer er handtekeningen van alle partijen op staan, zowel van de student, de zorginstelling, het opleidingsinstituut en het CZO.
Je aanmelding moet geaccordeerd worden door de zorginstelling en het opleidingsinstituut. Zij moeten ook een aantal gegevens invullen bij de aanmelding. Wanneer dit is afgerond is je aanmelding pas definitief en krijg je hier ook een melding van (een mailtje met als onderwerp 'Bevestiging: definitieve aanmelding CZO').
Wil je weten of je aanmelding geaccordeerd is, log dan in en ga naar 'Mijn CZO'. Je kunt onder de opleidingsgegevens zien of en wie je aanmelding heeft geaccordeerd. Staan er geen gegevens? Dan heeft nog niemand akkoord gegeven, neem dan contact op met de contactpersoon van de zorginstelling en/of het opleidingsinstituut waar je je opleiding volgt.
Studenten die de CZO-opleiding succesvol voltooien bij een instelling die erkend is met het CZO-erkende opleidingsinstituut, ontvangen een CZO-diploma. Op de dag van diplomering dienen beide instellingen CZO-erkend te zijn. Uitzondering op deze regel is van toepassing voor studenten die een opleiding hebben voltooid dat een nieuwe CZO-opleiding is. Studenten van nieuwe CZO-opleidingen kunnen diplomeren met een CZO-diploma mits is voldaan aan de eisen die zijn vastgelegd in Reglement B6: erkenningsaanvragen en diplomering nieuwe opleidingen.
De gegevens zijn opgestuurd naar het e-mailadres dat je hebt ingevuld bij het aanmaken van een user account. De e-mail is geautomatiseerd verstuurd vanaf het e-mailadres studentenregistratie@czo.nl. Je kunt op dit e-mailadres zoeken in je mailbox. Het komt soms ook voor dat de bevestigingsmail blijft hangen in de 'spam' of 'ongewenste mail' van je e-mail programma. Mocht de e-mail hier ook niet te vinden zijn, neem dan contact met de studentenregistratie via studentenregistratie@czo.nl.
Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen op de pagina 'Nieuw wachtwoord aanvragen'. Klik hier om naar deze pagina te gaan.
De gegevens zijn opgestuurd naar het e-mailadres dat je hebt ingevuld bij het aanmaken van een user account. Het mailtje is geautomatiseerd verstuurd vanaf het mailadres studentenregistratie@czo.nl. Je kunt op dit e-mailadres zoeken in je mailbox. Het komt soms ook voor dat de bevestigingsmail blijft hangen in de 'spam' of 'ongewenste mail' van je e-mail programma. Mocht de e-mail hier ook niet te vinden zijn, neem dan contact met de studentenregistratie via studentenregistratie@czo.nl.
Je hebt al een account. Wij zullen zorgen voor de samenvoeging van je accounts en nemen binnen een week contact met je op. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een mailtje naar studentenregistratie@czo.nl
Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen op de pagina 'Nieuw wachtwoord aanvragen'. Klik hier om naar deze pagina te gaan.
Dit kan niet. Er moet een periode van zes maanden gewacht worden tussen beëindiging en opnieuw starten van dezelfde opleiding bij dezelfde zorginstelling.
Je kunt een duplicaat diploma aanvragen. Deze kun je aanvragen via studentenregistratie@czo.nl. Let op: voor een duplicaat diploma worden kosten in rekening gebracht. Na betaling van deze kosten duurt het verwerken van een duplicaat diploma maximaal 10 werkdagen. Lees eventueel hier meer.
Het CZO is daarvoor niet de aangewezen instantie. Diplomawaardering kan worden aangevraagd bij het IDW.
Ja, het CZO kan een verklaring afgeven. Hieraan zijn kosten verbonden.
Je kunt een duplicaat diploma aanvragen. Deze kun je aanvragen via studentenregistratie@czo.nl. Let op: voor een duplicaat diploma worden kosten in rekening gebracht (€ 52,50 excl. BTW). Na betaling van deze kosten duurt het verwerken van een duplicaat diploma maximaal 10 werkdagen. Lees hier meer.
Wij geven geen gewaarmerkte kopieën van diploma's af. Je kunt een duplicaat aanvragen die u zelf in bewaring stelt bij een notaris.
Ja, u kunt een kopie en/of een Engelse vertaling van uw diploma aanvragen. Hieraan zijn kosten verbonden.
Een gewaarmerkte kopie kan het CZO niet afgeven in verband met de diverse handtekeningen die op het CZO-diploma staan. Voor het waarmerken van een kopie van uw CZO-diploma verwijzen wij u naar een notaris.
In veel gevallen volstaat uw CZO-diploma in combinatie met de verklaring van inschrijving. Door de wijze waarop het afgegeven CZO-diploma wordt vormgegeven (ondertekening door vier partijen), kan het CZO niet aan het verzoek voldoen.
Neem contact op met de contactpersoon van de zorginstelling. Zij kunnen een verlenging aanvragen bij het CZO.
Je moet in ieder geval aan het minimale aantal uren dienstverband voldoen. Kijk voor het minimaal aantal uren bij de specifieke bepalingen van de opleiding die je volgt. Een wijziging van het aantal uren dienstverband kan de contactpersoon van je zorginstelling via de mail aan het CZO doorgeven. Blijf je boven het aantal uren dienstverband, hou er dan wel rekening mee dat je opleiding langer kan duren. Is dit het geval dan moet je hiervoor verlenging aanvragen via de contactpersoon van je zorginstelling.
Je kunt deze gegevens zelf aanpassen in je account. Log in op www.czo.nl en ga naar 'Mijn account'. Klik op 'Bewerken'. Op deze pagina kun je je mailadres wijzigen in het tabblad 'Account'. Je postadres (postcode en huisnummer) kun je wijzigen in het tabblad 'Persoonsgegevens'.