Veel gestelde vragen

Opleiding operatieassistent en anesthesiemedewerker

 • Hoeveel tijd mag er zitten tussen de beëindiging opleiding en het opnieuw starten van de opleiding?

  Er zijn verschillende mogelijkheden die hieronder nader worden toegelicht.

  Bij onvoldoende resultaat

  Als de opleiding beëindigd wordt vanwege onvoldoende resultaat (praktijk/theorie), mag de student na minimaal 6 maanden weer starten met de opleiding (eventueel met vrijstellingen vastgesteld door theorieaanbieder/praktijkopleider). De student dient zich opnieuw aan te melden bij het CZO.

  Ziekte / Persoonlijke omstandigheden

  Als de opleiding beëindigd wordt vanwege ziekte / persoonlijke omstandigheden, mag de student weer opnieuw starten met de opleiding (eventueel met vrijstellingen aangegeven door theorieaanbieder/praktijkopleider). De student dient zich opnieuw aan te melden bij het CZO.

 • In welke situatie kan een tijdelijke onderbreking aangevraagd worden?

  Een tijdelijke onderbreking kan aangevraagd worden bij ziekte, zwangerschap en in bepaalde gevallen bij persoonlijke omstandigheden. Een tijdelijke onderbreking wordt altijd schriftelijk aangevraagd door de werkgever, ter attentie van de ‘opleidingscommissie Operatieassistent en Anesthesiemedewerker’ van het CZO.

 • Welke datum moet ik als startdatum van mijn opleiding doorgeven in geval van vrijstellingen?

  U dient als startdatum van uw opleiding door te geven de datum waarop u daadwerkelijk bent gestart . Deze datum is dus niet altijd gelijk aan de startdatum van het cohort.

Student - Inloggen

 • Ik heb een user account aangevraagd, maar krijg geen bevestigingsmail.

  De gegevens zijn opgestuurd naar het e-mailadres dat je hebt ingevuld bij het aanmaken van een user account. De e-mail is geautomatiseerd verstuurd vanaf het e-mailadres studentenregistratie@czo.nl. Je kunt op dit e-mailadres zoeken in je mailbox. Het komt soms ook voor dat de bevestigingsmail blijft hangen in de 'spam' of 'ongewenste mail' van je e-mail programma. Mocht de e-mail hier ook niet te vinden zijn, neem dan contact met de studentenregistratie via studentenregistratie@czo.nl.

 • Ik heb een user account, maar ik ben mijn wachtwoord kwijt.

  Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen op de pagina 'Nieuw wachtwoord aanvragen'. Klik hier om naar deze pagina te gaan.

 • Ik heb mijn wachtwoord opnieuw aangevraagd, maar krijg geen e-mail binnen

  De gegevens zijn opgestuurd naar het e-mailadres dat je hebt ingevuld bij het aanmaken van een user account. Het mailtje is geautomatiseerd verstuurd vanaf het mailadres studentenregistratie@czo.nl. Je kunt op dit e-mailadres zoeken in je mailbox. Het komt soms ook voor dat de bevestigingsmail blijft hangen in de 'spam' of 'ongewenste mail' van je e-mail programma. Mocht de e-mail hier ook niet te vinden zijn, neem dan contact met de studentenregistratie via studentenregistratie@czo.nl.
   

 • Ik probeer een user account aan te maken, maar het systeem geeft aan dat ik al een user account heb.

  Je hebt al een account. Wij zullen zorgen voor de samenvoeging van je accounts en nemen binnen een week contact met je op. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een mailtje naar studentenregistratie@czo.nl

 • Ik probeer in te loggen, maar het systeem geeft aan dat mijn wachtwoord niet geldig is.

  Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen op de pagina 'Nieuw wachtwoord aanvragen'. Klik hier om naar deze pagina te gaan.

Student - Aanmelden voor een opleiding

 • Hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

  Maak een account aan bij Mijn CZO. Pas wanneer je account actief is, kun je je aanmelden voor een opleiding. Wanneer je je aangemeld hebt voor een opleiding moeten je zorginstelling en opleidingsinstituut akkoord geven op je aanmelding. Pas dan ben je succesvol aangemeld. Je krijgt hiervan een bevestiging via e-mail. 
  Hiervoor hebben wij ook een instructie geschreven. Klik hier om deze instructie te lezen.

 • Hoe kom ik in aanmerking voor vrijstelling(en)?

  Vrijstellingen moeten aangevraagd worden bij de theorie- en/of praktijkaanbieder. Vrijstellingen dienen bij de digitale aanmelding van de student doorgegeven te worden aan het CZO. Dit gebeurt door de instelling en/of het opleidingsinstituut.

 • Ik ben ingelogd, ik zie mijn persoonsgegevens, hoe kan ik mij nu aanmelden voor een opleiding, een diploma aanvragen of een wijziging doorgeven?

  Voor het aanmelden van een opleiding klik je op de link 'Aanmelden voor een opleiding'. Voor het aanvragen van een diploma of het wijzigen van de zorginstelling of opleidingsinstituut ga je naar Mijn CZO, dat staat bovenin het scherm. Wanneer je hierop klikt zie je je opleidingen. Hier kun je de genoemde acties uitvoeren.
   

 • Ik heb een mail gekregen met definitieve inschrijving. Echter, ik heb vrijstellingen die niet bij mijn aanmelding opgenomen zijn. Hoe kan dat?

  Staan de vrijstellingen niet bij je aanmelding? Neem voor praktijkvrijstellingen contact op met de contactpersoon van je zorginstelling en theorievrijstellingen met de contactpersoon van het opleidingsinstituut. Let op: tot een maand na je de startdatum van je opleiding (mits de aanmelding later binnenkomt dan de startdatum) kunnen vrijstellingen ingevoerd worden door de zorginstelling en opleidingsinstituut. Daarna kunnen vrijstellingen niet meer worden ingevoerd.

 • Ik heb een mail gekregen met een bevestiging van mijn aanmelding voor een opleiding, maar ik zie dat er zaken niet kloppen.

  Een aantal zaken kun je zelf aanpassen. Deze zijn in je mail aangemerkt als 'Zelf aan te passen'. Log hiervoor in bij www.czo.nl en ga naar Mijn CZO. Een aantal zaken kun je niet zelf aanpassen omdat ze zijn ingevuld door de zorginstelling of het opleidingsinstituut, zoals startdatum, verwachte einddatum of uren dienstverband. Staan hier zaken in die niet goed zijn? Neem dan contact op met de contactpersoon van je zorginstelling of opleider. Zij kunnen eventuele correcties doorgeven door ze te mailen naar studentenregistratie@czo.nl. Let op: wijzigingen moeten een maand na de inschrijfdatum binnen zijn, anders worden ze niet meer meegenomen. 

 • Ik heb mij al een tijdje geleden aangemeld voor een opleiding. Ik kreeg wel een bevestiging van mijn aanmelding via de mail, maar nu hoor ik niks meer. Hoe kan dat?

  Je aanmelding moet geaccordeerd worden door de zorginstelling en het opleidingsinstituut. Zij moeten ook een aantal gegevens invullen bij de aanmelding. 
  Wil je weten of je inschrijving geaccordeerd is, log dan in en ga naar 'Mijn CZO'. Je kunt onder de opleidingsgegevens zien of en wie je aanmelding heeft geaccordeerd. Staan er geen gegevens? Dan heeft nog niemand akkoord gegeven, neem dan contact op met de contactpersoon van de zorginstelling en/of het opleidingsinstituut waar je je opleiding volgt. 

 • Ik voldoe niet aan de vooropleidingseis, kan ik ontheffing hiervan krijgen?

  Voor een aantal opleidingen liggen de instroomeisen vast. Om te kijken of je voor ontheffing in aanmerking komt vind je hier de procedure.

 • Ik wil mij aanmelden voor een opleiding, maar het systeem geeft de melding dat ik eerst mijn inschrijving van een andere opleiding moet afronden.

  Er is nog een openstaande registratie voor een opleiding gevonden. Deze kan alleen afgesloten worden door een zorginstelling (uw werkgever). Neem contact op met de contactpersoon van de zorginstelling of het opleidingsinstituut zodat zij uw registratie kunnen afronden of beëindigen. Wanneer de registratie is afgerond of beëindigd, kun je je opnieuw inschrijven voor een nieuwe opleiding.

 • Ik wil mij inschrijven voor een opleiding maar ik word gevraagd om een BIG registratienummer. Ik weet niet zeker of ik een BIG registratienummer heb. Hoe kom ik daarachter?

  In ons systeem wordt automatisch gezocht naar een inschrijving. Je kunt echter ook handmatig zoeken op de website van het BIG register. Klik daarvoor hier: https://www.bigregister.nl/zoeken/zoekenopnaamenplaats/

 • Ik wil mijn inschrijven voor een opleiding, maar ik zie mijn zorginstelling en/of opleidingsinstituut niet in de lijst staan.

  Wellicht is de zorginstelling of het opleidingsinstituut bezig met een erkenning te ontvangen voor deze opleiding. Vraag dit na bij de zorginstelling of het opleidingsinstituut. Mocht de erkenning in orde zijn volgens deze partijen, neem dan contact op met studentenregistratie@czo.nl of 030 - 307 20 30.
   

 • Ik word tijdens de aanmelding voor een opleiding gevraagd om een geboortenaam (meisjesnaam). Waarom moet dit?

  Omdat het CZO diploma eenmalig wordt uitgegeven gebruiken wij de geboortenaam van studenten om te vermelden op het diploma. Zo kan een diploma altijd geldig blijven.

 • Kan het CZO mij aan een opleidingsplaats helpen?

  Nee, dat kan het CZO niet. Op onze website vindt u de ziekenhuizen die voor diverse opleidingen zijn erkend. U kunt zelf bij een ziekenhuis van uw keuze informeren of een opleidingsplaats beschikbaar is.

 • Nadat ik mijn BIG registratienummer invoer zie ik de melding 'Naam wordt niet herkend'.

  Indien je niet alleen met je geboortenaam geregistreerd staat bij het BIG register neem dan contact op met de studentenregistratie via studentenregistratie@czo.nl of 030-20203.

 • Tijdens het online inschrijven moet ik mijn BIG registratienummer invoeren maar ik krijg na het opslaan de melding 'Uw BIG registratienummer klopt niet'.

  Dit BIG registratienummer wordt na het invoeren extern gecontroleerd bij het BIG register. Hierbij wordt ook rekening gehouden met je geboortedatum. Controleer of je je geboortedatum goed ingevuld hebt, daar houdt het BIG register rekening mee. Blijft het probleem zich voordoen? Stuur een mailtje naar studentenregistratie@czo.nl of bel met 030 - 307 20 30.

 • Waarom moet ik mij inschrijven bij het CZO?

  Als je bent ingeschreven bij het CZO en de instelling waar je wordt opgeleid, erkend is op het moment van diplomeren, dan kun je een CZO-diploma aanvragen. Het CZO-diploma heeft een civiel effect. Dit betekent dat de opleiding die je hebt gevolgd voldoet aan de landelijk gestelde eisen voor de opleiding. Dit heeft voordelen indien je in de toekomst van baan c.q. werkgever wilt wisselen.

 • Wanneer kan ik me inschrijven bij het CZO?

  Inschrijving is alleen mogelijk als de zorginstelling, waar je het praktijkgedeelte van de opleiding volgt, en met het opleidingsinstituut, waar je het theorie gedeelte volgt, is erkend voor de opleiding die je gaat volgen. Of indien er een erkenningsaanvraag voor de desbetreffende opleiding in behandeling is bij het CZO.

  Op het moment dat je gaat starten of gestart bent met de opleiding kunt je je inschrijven. Inschrijving is mogelijk tot zes weken na de start van de opleiding.

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik me inschrijf bij het CZO?

  Je persoonlijke en opleidinggegevens worden geregistreerd in het CZO studentenregistratiesysteem. Met deze gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en deze worden niet aan derden verstrekt. Je persoonlijke gegevens gebruikt het CZO om de juiste gegevens op het CZO-diploma te vermelden. Jouw opleidingsgegevens worden gebruikt voor managementdoeleinden. Wel wordt jaarlijks melding gemaakt van de aantallen studenten per instelling aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit gebeurt op basis van aantallen instromers en gediplomeerden dus zonder dat je persoonlijke gegevens aan derden worden verstrekt.  Op basis van deze aantallen ontvangt de zorginstelling afhankelijk van de opleiding een beschikbaarheidbijdrage voor de opleidingsinspanning die zij heeft geleverd.

Student - Wijzigingen doorvoeren

 • Ik doe langer over mijn opleiding dan aangegeven bij de verwachte einddatum, wat moet ik doen?

  Neem contact op met de contactpersoon van de zorginstelling. Zij kunnen een verlenging aanvragen bij het CZO. 

 • Ik ga minder uren werken. Wat moet ik doen?

  Je moet in ieder geval aan het minimale aantal uren dienstverband voldoen. Kijk voor het minimaal aantal uren bij de specifieke bepalingen van de opleiding die je volgt. Een wijziging van het aantal uren dienstverband kan de contactpersoon van je zorginstelling via de mail aan het CZO doorgeven. Blijf je boven het aantal uren dienstverband, hou er dan wel rekening mee dat je opleiding langer kan duren. Is dit het geval dan moet je hiervoor verlenging aanvragen via de contactpersoon van je zorginstelling.

 • Ik heb een ander mailadres of postadres gekregen.

  Je kunt deze gegevens zelf aanpassen in je account. Log in op www.czo.nl en ga naar 'Mijn account'. Klik op 'Bewerken'. Op deze pagina kun je je mailadres wijzigen in het tabblad 'Account'. Je postadres (postcode en huisnummer) kun je wijzigen in het tabblad 'Persoonsgegevens'.

Student - Diplomeren

 • Er ontbreken handtekeningen op mijn diploma. Is dit diploma dan wel geldig?

  Een CZO-diploma is alleen geldig wanneer er handtekeningen van alle partijen op staan, zowel van de student, de zorginstelling, het opleidingsinstituut en het CZO.

 • Ik rond mijn opleiding eerder af dan de verwachte einddatum zoals die bij mijn aanmelding vermeld staat.

  De verwachte einddatum wordt na je aanmelding ingevuld door het opleidingsinstituut waar je het theorie gedeelte van je opleiding volgt. Mocht je eerder klaar zijn met je opleiding, neem dan contact op met de contactpersoon van het opleidingsinstituut waar je je opleiding volgt. Let op: de definitieve einddatum van de opleiding mag niet meer dan één maand verschillen van de eerder opgegeven verwachte einddatum.

 • Ik wil mijn diploma aanvragen, maar ik zie nergens deze mogelijkheid.

  Je aanmelding moet geaccordeerd worden door de zorginstelling en het opleidingsinstituut. Zij moeten ook een aantal gegevens invullen bij de aanmelding. Wanneer dit is afgerond is je aanmelding pas definitief en krijg je hier ook een melding van (een mailtje met als onderwerp 'Bevestiging: definitieve aanmelding CZO'). 
  Wil je weten of je aanmelding geaccordeerd is, log dan in en ga naar 'Mijn CZO'. Je kunt onder de opleidingsgegevens zien of en wie je aanmelding heeft geaccordeerd. Staan er geen gegevens? Dan heeft nog niemand akkoord gegeven, neem dan contact op met de contactpersoon van de zorginstelling en/of het opleidingsinstituut waar je je opleiding volgt. 

 • Wanneer komen studenten in aanmerking voor een CZO-diploma?

  Studenten die de CZO-opleiding succesvol voltooien bij een instelling die erkend is met het samenwerkende opleidingsinstituut, ontvangen een CZO-diploma als er sprake is van een erkenning op het moment van afstuderen. Uitzondering op deze regel is van toepassing voor studenten die een opleiding hebben voltooid dat een nieuwe CZO-opleiding is. Studenten van nieuwe CZO-opleidingen kunnen diplomeren met een CZO-diploma mits is voldaan aan de eisen die zijn vastgelegd in het Besluit erkenningsaanvragen en diplomering nieuwe CZO-opleidingen.

Student - Na de opleiding

 • Ik ben gestopt met mijn opleiding maar ik wil weer opnieuw beginnen (met dezelfde opleiding bij dezelfde zorginstelling). Kan dit?

  Dit kan niet. Er moet een periode van zes maanden gewacht worden tussen beëindiging en opnieuw starten van dezelfde opleiding bij dezelfde zorginstelling.

 • Ik ben mijn diploma kwijt. Wat moet ik doen?

  Je kunt een duplicaat diploma aanvragen. Deze kun je aanvragen via studentenregistratie@czo.nl. Let op: voor een duplicaat diploma worden kosten in rekening gebracht (€ 52,50 excl. BTW). Na betaling van deze kosten duurt het verwerken van een duplicaat diploma maximaal 10 werkdagen. Lees eventueel hier meer

 • Ik ben opgeleid in het buitenland, hoe wordt mijn diploma gewaardeerd?

  Het CZO is daarvoor niet de aangewezen instantie. Diplomawaardering kan worden aangevraagd bij het NUFFIC.

 • Ik ben opgeleid in het buitenland, kan ik hier direct aan de slag in eenzelfde functie/beroep?

  Studenten die zijn opgeleid in het buitenland kunnen alleen een (toekomstige)werkgever vragen een diplomaonderzoek te laten doen door het CZO.

  Studenten die in Nederland willen werken als klinisch perfusionist kunnen zich ook wenden tot de beroepsvereniging NESECC (Nederlandse Sociëteit voor extra corporale circulatie,   WWW.NESECC.ORG).

 • Ik ga naar het buitenland. Kan ik een verklaring krijgen dat ik gediplomeerd ben en sta ingeschreven bij het CZO?

  Ja, het CZO kan een verklaring afgeven. Hieraan zijn kosten verbonden.

 • Ik wil een duplicaat van mijn diploma aanvragen. Wat moet ik doen?

  Je kunt een duplicaat diploma aanvragen. Deze kun je aanvragen via studentenregistratie@czo.nl. Let op: voor een duplicaat diploma worden kosten in rekening gebracht (€ 52,50 excl. BTW). Na betaling van deze kosten duurt het verwerken van een duplicaat diploma maximaal 10 werkdagen. Lees hier meer

 • Ik wil een gewaarmerkt kopie van mijn diploma aanvragen. Wat moet ik doen?

  Wij geven geen gewaarmerkte kopieën van diploma's af. Je kunt een duplicaat aanvragen die u zelf in bewaring stelt bij een notaris. 

 • Ik wil naar het buitenland, kan ik een vertaling van mijn diploma/getuigschrift krijgen?

  Ja, u kunt een kopie en/of een Engelse vertaling van uw diploma aanvragen. Hieraan zijn kosten verbonden.

 • Kan het CZO een gewaarmerkte kopie van mijn diploma verstrekken

  Een gewaarmerkte kopie kan het CZO niet afgeven in verband met de diverse handtekeningen die op het CZO-diploma staan. Voor het waarmerken van een kopie van uw CZO-diploma verwijzen wij u naar een notaris.

 • Kan ik bij het CZO legalisatie van mijn diploma aanvragen?

  In veel gevallen volstaat uw CZO-diploma in combinatie met de verklaring van inschrijving. Door de wijze waarop het afgegeven CZO-diploma wordt vormgegeven (ondertekening door vier partijen), kan het CZO niet aan het verzoek voldoen.

Zorginstelling - Algemeen

 • Wat gebeurt er als de zorginstelling waar een student in opleiding is fuseert?
  Als er sprake is van een fusie tussen zorginstelling A en ziekenhuis B, waarbij de zorginstellingen verder gaan onder de naam van zorginstelling A is de situatie als volgt:
  • Als zorginstelling A een erkende CZO opleiding heeft en fuseert met zorginstelling B die niet erkend is voor die betreffende opleiding, dan dient zorginstelling A een wijziging praktijkleerplaats(en)/praktijkleerroute in. Er wordt dan binnen de erkenning van zorginstelling A een extra praktijkleerplaats aangevraagd voor zorginstelling B.
  • Als zorginstelling A en zorginstelling B beide erkend zijn en er geen wijzigingen optreden in de praktijkleerplaatsen en/of de praktijkleerroute, hoeft er verder geen actie ondernomen te worden, voor wat betreft de erkenningen. De fusie van de zorginstellingen zelf dient wel gemeld te worden bij het CZO. Zie procedure.

Erkenningen

 • Aan welke eisen moet de CZO-opleiding voldoen om in aanmerking te komen voor een erkenning?

  Om in aanmerking te komen voor een CZO erkenning moet de opleiding voldoen aan een set van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. De criteria zijn vastgelegd in het Reglement Erkenning Opleidingen, de bijbehorende handleiding erkenningsaanvraag, het deskundigheidsgebied en eindtermen inclusief de specifieke eisen van de betreffende opleiding. Daarnaast is het mogelijk dat er nog specifieke opleidingsreglementen van toepassing zijn. De criteria vindt u hier.

 • De opleidingscommissie heeft een positief advies afgegeven voor erkenning, wat betekent dit?

  Dit betekent dat de opleidingscommissie het College adviseert de erkenning af te geven. De besluitvorming ligt dus formeel bij het College. Het College heeft hiervoor echter een mandaat gegeven aan de directeur van het CZO. Dit betekent dat de directeur namens het College besluit het advies van de opleidingscommissie al dan niet over te nemen. Elke laatste werkdag van de maand gaat de directeur over tot besluitvorming. Daarna volgt spoedig formele correspondentie aan de Raad van Bestuur van de instelling die de aanvraag heeft gedaan.

 • Er is sprake van een wijziging in mijn erkende opleiding, wat moet ik doen?

  Indien er sprake is van een wijziging in de opleiding die consequenties kan hebben voor het behalen van de eindtermen dient u deze wijziging te verantwoorden bij de secretaris van de opleidingscommissie. De secretaris beoordeelt, al dan niet in overleg met de opleidingscommissie, of deze wijziging mogelijke consequenties heeft voor de erkenning en wat u als instelling kan doen om de erkenning te behouden.

  Bij wijzigingen die consequenties hebben voor het behalen van de eindtermen kunt u o.a. denken aan curriculumwijzigingen, wijzigingen in de leerroute of het patiënten- en/of begeleidingsaanbod op de praktijkleerplaats.

  Voor een concrete beantwoording van deze vraag adviseren wij u contact op te nemen met de secretaris van de betreffende opleidingscommissie.

 • Hoe kan een erkenning worden aangevraagd?

  Een erkenning kunt u aanvragen door middel van het aanvraagformulier erkenning. Voor elke CZO opleiding is een apart aanvraagformulier. Opleidingen

 • Hoe lang duurt het voordat een erkenning wordt afgegeven?

  Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals de volledigheid van de erkenningsaanvraag, het eerste moment waarop de opleidingscommissie samenkomt nadat de aanvraag is binnengekomen, de hoeveelheid erkenningsaanvragen die in behandeling zijn bij de betreffende opleidingscommissie en de meetbare kwaliteit van de opleiding waarvoor de erkenningsaanvraag is ingediend.

  Het CZO streeft ernaar binnen een half jaar na indiening de aanvraag volledig te hebben beoordeeld. Voor een concrete beantwoording van deze vraag adviseren wij u contact op te nemen met de secretaris van de betreffende opleidingscommissie.

 • Wanneer word ik als zorginstelling geaudit?
  De zorginstellingen worden een jaar van tevoren schriftelijk geïnformeerd over de datum van de daadwerkelijke audit en de voorbereidingsprocedure. Bekijk hier de auditplanning.
 • Wat gebeurt er als de zorginstelling waar een student in opleiding is fuseert?
  Als er sprake is van een fusie tussen zorginstelling A en ziekenhuis B, waarbij de zorginstellingen verder gaan onder de naam van zorginstelling A is de situatie als volgt:
  • Als zorginstelling A een erkende CZO opleiding heeft en fuseert met zorginstelling B die niet erkend is voor die betreffende opleiding dan dient zorginstelling A een wijziging praktijkleerplaats(en)/praktijkleerroute in. Er wordt dan binnen de erkenning van zorginstelling A een extra praktijkleerplaats aangevraagd voor zorginstelling B.
  • Als zorginstelling A en zorginstelling B beide erkend zijn en er geen wijzigingen optreden in de praktijkleerplaatsen en/of de praktijkleerroute, hoeft er verder geen actie ondernomen te worden, voor wat betreft de erkenningen. De fusie van de zorginstellingen zelf dient wel gemeld te worden bij het CZO. Zie procedure.

Beschikbaarheidbijdrage

 • Wat is de beschikbaarheidbijdrage?

  De beschikbaarheidbijdrage vloeit voort uit de subsidieregeling Fonds Ziekenhuis Opleidingen die in 2010 van kracht is geworden. Deze subsidieregeling had als doel om het opleiden te stimuleren daar waar er sprake was van marktfalen of marktverstoring. Het ministerie heeft een aantal opleidingen aangewezen die voor subsidie in aanmerking komen, mits deze ook aan de eisen van het CZO voldoen. Aan de zorginstelling die opleidt, wordt voor meerjarige (> 2 jaar) opleidingen instroomsubsidie en diplomasubidie uitgekeerd. Voor opleidingen die korter dan 2 jaar duren wordt diplomasubisie uitgekeerd.

  De subsidieregeling is per 1 januari 2014 vervallen en vervangen door de beschikbaarheidbijdrage. De hoogte van de beschikbaarheidbijdrage wordt jaarlijks per instelling bepaald door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de hand van de aantallen instromers en gediplomeerden die in het CZO registratiesysteem zijn opgenomen. Het ministerie heeft de Nederlandse Zorgautoriteit aangewezen als verantwoordelijke voor de toekenning van de beschikbaarheidbijdrage.

(Nieuwe) Opleidingen

 • Op welke wijze kan een opleiding aan het CZO worden toegevoegd?

  Een instelling, beroepsvereniging of branchevereniging kan contact opnemen met de directeur van het CZO ten behoeve van een oriënterend gesprek. Om als nieuwe opleiding toegelaten te worden tot het CZO moet aan een aantal criteria worden voldaan. Indien is vastgesteld dat aan de criteria wordt voldaan, wordt een opleidingscommissie in oprichting ingesteld. Deze opleidingscommissie zal de landelijke CZO eisen ontwikkelen. Zodra de eisen zijn ontwikkeld volgt publicatie op de website en kunnen er erkenningsaanvragen worden ingediend. Hier vindt u meer informatie.