Skip to main content
Terug naar overzicht
Nieuws

Nieuwe CZO-richtlijn voor EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL)

De nieuwe CZO-richtlijn voor EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL) is gepubliceerd. Deze richtlijn biedt kaders voor het ontwikkelen van EOL binnen een kernleerroute. Net zoals er richtlijnen zijn voor EPA-gerichte begeleiding en toetsing, helpt deze richtlijn bij het vormgeven van leeractiviteiten die bijdragen aan de professionele ontwikkeling van studenten. De richtlijn gaat straks gelden voor alle kernleerroutes, maar de exacte ingangsdatum wordt nog bekendgemaakt. Omdat iedere kernleerroute uniek is, werken zorgorganisaties en opleidingsinstituten de toepassing van de richtlijn per kernleerroute verder uit.

Update 12 juni 2025 
We hebben veel vragen ontvangen over de EOL-richtlijn. Onderaan dit bericht vindt u de meestgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via kader@czo.nl. 

U vindt de CZO-richtlijn voor EOL onder CZO-documenten. 

De opleidingsplannen voor de kernleerroutes tot wondverpleegkundige en orgaanperfusionist zijn op 1 juni 2025 in gegaan. Zorgorganisaties en opleidingsinstituten die deze CZO-opleidingen aanbieden, passen de EOL-richtlijn inmiddels al toe.

Wat zijn EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL)?

EPA-overstijgende leeractiviteiten (EOL) dragen bij aan de brede professionele ontwikkeling van een student. Ze richten zich op het versterken van kennis, vaardigheden en gedrag die essentieel zijn voor het vak, maar niet beperkt zijn tot één bepaalde beroepsactiviteit.  

EOL vormen samen met de EPA’s binnen een kernleerroute, de eindtermen van een kernleerroute. Studenten kunnen deze leeractiviteiten gericht invullen binnen een specifiek vakgebied en afstemmen op hun eigen leerdoelen en ontwikkeling. 

Eén richtlijn, maar maatwerk per kernleerroute 

De EOL-richtlijn geldt straks voor alle kernleerroutes, maar opleidingsinstituten en zorgorganisaties werken de toepassing ervan per kernleerroute verder uit, binnen het theoretisch- en het praktijkonderwijs. Dit is nodig omdat elke kernleerroute uniek is. Denk aan specifieke wet- en regelgeving of ethische vraagstukken. Daarom is het belangrijk dat de richtlijn wordt aangepast aan de context van de opleiding.   

Drie belangrijke aanpassingen in de richtlijn 

  1. De professionele ontwikkeling binnen EOL uit zich nu in alle vier de CanMEDS-competentiegebieden: kennis & wetenschap, maatschappelijk handelen, leiderschap, professioneel handelen en kwaliteitsbevordering.  
    In de eerdere Flex Level-fase was dit nog een keuzemogelijkheid.
  2. Het opleidingsinstituut heeft een duidelijke rol binnen het theoretisch onderwijs. 
    In de tijd van Flexlevel was dit nog niet vanzelfsprekend.
  3. Voor het succesvol behalen van EOL, moet de student een innovatie- of verbeteropdracht uitvoeren.

Doel van de richtlijn 

Deze aangepaste CZO-richtlijn moet voor meer duidelijkheid zorgen, én voor meer uniformiteit binnen het CZO-opleidingsstelsel. Zo kunnen we de kwaliteit van CZO-opleidingen beter waarborgen. 

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt de richtlijn ingevoerd? 

De richtlijn wordt niet in 2025 van kracht, voor opleidingen die voor 2025 zijn vastgesteld. De implementatie gebeurt stapsgewijs per kernleerroute, in overleg met het veld en in samenwerking met het programma Realiseren Flexibel Opleiden van de NFU en NVZ. De afhankelijkheid van dit programma, maakt dat we helaas nog niet kunnen aangeven wanneer de EOL-richtlijn ingaat. Zodra er meer duidelijkheid is over de exacte datum, communiceren we dit met u. 

Waarom wordt de richtlijn nu al gepubliceerd? 

De richtlijn hebben we nu alvast met u gedeeld, zodat opleidingsinstituten en zorgorganisaties voldoende tijd hebben om alvast te verkennen wat de richtlijn voor hen betekent en te onderzoeken op welke wijze de richtlijn kan worden geïmplementeerd. 

Waarom is deze richtlijn er? 

De richtlijn is opgesteld om meer duidelijkheid en uniformiteit te brengen binnen EOL. Tot nu toe bestond er veel interpretatievrijheid, wat leidde tot grote verschillen in de inhoud, uitvoering en beoordeling van EOL. Ook was het onduidelijk hoe verantwoordelijkheden verdeeld zijn tussen opleidingsinstituten en zorgorganisaties. De richtlijn maakt hier duidelijke afspraken over. Daarnaast ondersteunt de richtlijn de NLQF-inschaling van kernleerroutes. 

Wie heeft de richtlijn ontwikkeld? 

De richtlijn is opgesteld in samenwerking met experts van zorgorganisaties en opleidingsinstituten. De Raad van Advies en het bestuur van het CZO hebben de richtlijn vastgesteld. 

Geldt de richtlijn ook voor studenten die al zijn gestart met een opleiding? 

Nee. De richtlijn geldt alleen voor studenten die starten met een kernleerroute nádat de EOL-richtlijn wordt ingevoerd. Studenten die eerder zijn begonnen, blijven werken volgens de bestaande afspraken. 

Vragen of hulp nodig

Heeft u vragen over EOL en de richtlijn? Neem dan gerust contact met ons op via kader@czo.nl. We helpen u graag verder.