Opleiding klinisch perfusionist krijgt pluim van beroepsvereniging

17 oktober 2019

Opleiding klinisch perfusionist krijgt pluim van beroepsvereniging


De CZO-opleiding tot klinisch perfusionist, die samen met het werkveld door het LUMC vormgegeven en uitgevoerd wordt, kent een erg mooi begin van het nieuwe studiejaar. De Europese beroepsvereniging van klinisch perfusionisten visiteerde de opleiding eerder dit jaar en bracht een lovend rapport uit.

De European Board of Cardiovascular Perfusion (EBCP) noemt de Leidse opleiding in zijn accreditatierapport een voorbeeld voor andere opleidingen in Europa. Met name het masterniveau van de opleiding, de gerichtheid op de klinische praktijk dankzij simulatieonderwijs en de interprofessionele werkwijze werden geroemd.

Bijdrage docenten LUMC
Volgens opleider Peter Schouten heeft de opleiding de Europese accreditatie niet in de laatste plaats te danken aan de grote inzet van LUMC-docenten. “Die leverden ieder met hun eigen expertise een enorme bijdrage aan het onderwijs”, zegt hij. Het gaat om collega’s van onder meer het Hartcentrum, Anesthesie, Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, Immunohematologie en Bloedtransfusie, Interne Geneeskunde en de Intensive Care.

Na een reorganisatie 2 jaar geleden kan de opleiding bogen op onderwijs op masterniveau, een voorbeeld van succesvolle onderwijsvernieuwing. Met het certificaat van de EBCP kunnen klinisch perfusionisten van de opleiding in principe overal in Europa aan de slag. Het rapport is ook goed nieuws voor de Nederlandse zorg, aangezien alumni van de opleiding terechtkomen bij alle 16 ziekenhuizen waar cardiothoracale ingrepen worden uitgevoerd.
 
Peter Schouten toont een hart-longmachine, het voornaamste instrument van een klinisch perfusionist